info@vitfysiotherapie.nl​
024-3774734

Schouder revalidatie

Wat is schouder revalidatie?

Het schoudergewricht is een zeer beweeglijk gewricht. In alle richtingen is een grote bewegingsuitslag mogelijk. Voor het goed kunnen uitvoeren van dagelijkse handelingen is dit van groot belang. Wanneer er functieverlies is van de schouder, kan dit grote impact hebben op het dagelijks leven. Dit kan samengaan met stijfheid, pijn en uitstraling naar de nek en/of hand.

 

Er zijn verschillende indicaties wanneer je baat kunt hebben bij schouderrevalidatie, bijvoorbeeld:
– Slijtage (artrose) of breuk van de schouder
– Spierscheur als gevolg van een ongeluk of veroudering
– Slijmbeursontstekingen
– Neuralgische amyotrofie
– Frozen shoulder
– Peesontstekingen
– Neurovasculair compressie syndroom (TOS)
– Gespannen/geïrriteerde spieren als gevolg van verkeerd gebruik en/of stress

 

 

In al deze gevallen kunnen er veel pijnklachten ervaren worden. Vaak gaat dit samen met een ontstekingsreactie van het gewricht. Hier zijn verschillende behandelmogelijkheden voor.

 

Onze schouderspecialist: Thijs Dubbers 

Wanneer?

De oorzaak van stijfheid, pijn en/of uitstraling kan op veel verschillende onderdelen liggen. De schouder is een complex gewricht, dat bestaat uit een samenspel van meerdere gewrichten. De wervelkolom, de ribben, het schouderblad en de sleutelbeenderen hebben bijvoorbeeld allemaal invloed op elkaar. Daarnaast zitten er veel spieren, zenuwen, banden en bursa (slijmbeurzen) rondom het gewricht. Wanneer je klachten hebt aan de schouder zal de fysiotherapeut gaan kijken welke structuren hierbij betrokken zijn.

De klachten die je ervaart worden met behulp van een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek in kaart gebracht. Op basis van je hulpvraag en de gegevens uit het onderzoek, worden er doelen opgesteld. Om je doelen te bereiken heeft onze fysiotherapeut aandacht voor meerdere aspecten: bewegen, ontspanning, slaap, voeding, zingeving en sociaal welbevinden. Al deze onderdelen kunnen invloed hebben op je klachten. Op welke onderdelen de focus moet liggen? Daar gaan wij samen met jou naar op zoek!

Tijdens de behandeling wordt er gewerkt aan het verhelpen, verminderen of stabiliseren van jouw klachten. De behandeling kan onder andere bestaan uit: voorlichting/advies, mobilisaties, manipulaties, oefentherapie, massage, medical taping en mindfulness.

Omdat de schouder een complex gewricht is hebben onze fysiotherapeuten zich hierin gespecialiseerd. Ze hebben hiervoor meerdere cursussen en bijscholingen gevolgd.

Veelgestelde vragen

Schouderrevalidatie is voor iedereen die te maken heeft met schouderklachten. Dit kan gaan over acute en/of langdurige klachten, voor en/of na een operatie.

Hand- en polsfysiotherapie zit voor personen tot 18 jaar in het basispakket van de zorgverzekering. Boven de 18 jaar is een aanvullende verzekering nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. De tarieven zijn per zorgverzekeraar verschillend. Wanneer je vragen hebt over de tarieven, kun je het beste je zorgverzekeraar contacten.  Indien je niet aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie zijn de kosten zoals te lezen bij tarieven