info@vitfysiotherapie.nl​
024-3774734

Chronische pijn en ALK
psychosomatisch fysiotherapie

Wat houdt fysiotherapie voor psychosomatische klachten, chronische pijn of ALK in?

Acute pijn heeft vaak een duidelijke oorzaak. Hierbij kan je denken aan een wond, ontsteking of ziekte. Deze pijn is meestal na een paar dagen/weken weer verdwenen.

Wanneer de pijn langer blijft, zonder duidelijke oorzaak wordt er gesproken over chronische pijn, SOLK (Somatisch Onverklaarbare Lichamelijke Klachten) of ALK (Aanhoudende Lichamelijke Klachten). Dit kan een grote impact hebben op je dagelijks leven en de kwaliteit van leven.

 

 

Er zijn veel verschillende soorten chronische klachten, een paar veelvoorkomende voorbeelden:
– Chronische rug- en nekklachten
– Chronische vermoeidheidsklachten
– Chronische hoofdpijnklachten
– Chronische hyperventilatie klachten
– Fibromyalgie
– Depressie / burn-out klachten

 

Onze specialisten: Tom van Veldhoven & Blake Lemmers 

Wanneer naar een fysiotherapeut gespecialiseerd in psychosomatiek,
chronische pijn en ALK?

Word je al geruime tijd belemmerd door (onverklaarbare) chronische pijn en/of vermoeidheid en daarbij beperkt in de activiteiten die je wilt doen? Dan kan je bij ons terecht!


De klachten die je ervaart worden met behulp van een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek in kaart gebracht. Op basis van je hulpvraag en een inschatting van je fysieke mogelijkheden, worden persoonlijke doelen opgesteld. Om je doelen te bereiken heeft onze fysiotherapeut aandacht voor meerdere aspecten: bewegen, ontspanning, slaap, voeding, zingeving en sociaal welbevinden. Al deze onderdelen kunnen invloed hebben op je klachten. Op welke onderdelen de focus moet liggen? Daar gaan wij samen met jou naar op zoek!


In de begeleiding staat het verbeteren van je belastbaarheid c.q. conditie en het meer op de achtergrond krijgen van de pijn, centraal. De behandeling kan bestaan uit voorlichting/advies, oefentherapie, psychomotorische therapie (PMT), mindfulness en ACT-therapie. Het uiteindelijke doel is dat je kwaliteit van leven er beter op wordt!

Chronische pijn is een complexe klacht. Daarom hebben onze fysiotherapeuten zich hierin gespecialiseerd. Ze hebben hiervoor meerdere cursussen en bijscholingen gevolgd.

VEELGESTELDE VRAGEN

Deze vorm van fysiotherapie is voor iedereen met langdurige (onverklaarbare) klachten.

Psychosomatische fysiotherapie zit voor personen tot 18 jaar in het basispakket van de zorgverzekering. Boven de 18 jaar is een aanvullende verzekering nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. De tarieven zijn per zorgverzekeraar verschillend. Wanneer je vragen hebt over de tarieven, kun je het beste je zorgverzekeraar contacten. 

Indien je niet aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie zijn de kosten zoals te lezen bij tarieven.