info@vitfysiotherapie.nl​
024-3774734

Overige therapieën

Met welke andere vormen van therapie kan je bij ons terecht?

Hieronder vind je een overzicht van verschillende indicaties en aandoeningen waarmee je bij ons in de praktijk terecht kunt. 

Diabetes mellitus, ook wel bekend als suikerziekte, is een chronische stofwisselingsziekte. Het lichaam kan de bloedsuikerspiegel niet in evenwicht houden doordat het niet goed reageert op insuline of doordat er een tekort is aan insuline in het lichaam. Diabetes kent verschillende vormen, de twee meest bekende vormen zijn diabetes type 1 en diabetes type 2.

 

Wanneer je bekend bent met diabetes type 2 is het erg belangrijk om te bewegen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat bewegen zorgt voor een verbetering van de insuline gevoeligheid en dat de glucosetolerantie stijgt. Daardoor heeft dit een positieve invloed op je gezondheid.

 

Samen met jou gaan we een beweegprogramma opstellen passend bij jou gezondheid, wensen en doelen. Hierbij ligt de focus op:

– Verbeteren van spierkracht en spieruithoudingsvermogen

– Gewicht reductie

– Verhogen van het algemeen welbevinden

– Ontwikkelen en onderhouden van een actieve en gezonde leefstijl (hier komt vaak een gedragsverandering bij kijken)

 

Daarnaast is het mogelijk om diabetes mellitus type 2 te voorkomen. Door gezond te eten, niet te roken en genoeg te bewegen verklein je het risico. Ook hiermee kunnen wij je helpen.

 

Indien nodig wordt er samengewerkt met andere disciplines zoals bijvoorbeeld een diëtist of leefstijlcoach, om gezamenlijk je doelen te bereiken.

 

COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Diseases. Het is een verzamelnaam voor aandoeningen die zorgen voor (chronische) ontstekingen van de luchtwegen. Er zijn twee grote groepen te onderscheiden in de COPD, dit zijn: longemfyseem en chronische bronchitis.

Het beweegprogramma is speciaal ontwikkeld voor mensen met COPD, de oefeningen zijn op maat gemaakt. Iedereen kan eraan mee doen. Tijdens dit programma leer je omgaan met je klachten. Het zorgt ervoor dat je beter kunt functioneren in het dagelijks leven. Dit door middel van het verbeteren van het uithoudingsvermogen en het verminderen van de benauwdheid. Het doel van het programma is om je te stimuleren om voldoende te bewegen en te blijven bewegen. Hierdoor kan je de dagelijkse taken beter en makkelijker uitvoeren dan voorheen.

 

Etalagebenen, perifeer arterieel vaatlijden of Claudicatio intermittens (CI) zijn drie namen die bekend zijn onder patiënten en behandelaars. De betekenissen zijn net iets anders, maar dekken de lading redelijk.

 

Waarom gespecialiseerde fysiotherapie voor het perifeer arterieel vaatlijden (PAV)?

Etalagebenen kunnen veel impact hebben op je dagelijks bestaan. Kramp in de benen en pijn in de spieren beperken het lopen. Dit verdwijnt vaak na enige tijd stilstaan. Geleidelijk aan kan er een verslechtering ontstaan. Boodschappen doen, wandelen of een bergje op, zijn activiteiten waar je steeds meer tegenop ziet. Gespecialiseerde therapie kan je helpen om deze klachten te verminderen.

 

Wat houdt gespecialiseerde therapie voor perifeer arterieel vaatlijden in?

Onze fysiotherapeuten zijn opgeleid om patiënten met perifeer arterieel vaatlijden te behandelen. Daarom zijn wij aangesloten bij het “Chronisch Zorgnet”. Dit Chronisch Zorgnet is een landelijk opererend netwerk van fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in beweegtherapie en leefstijlbegeleiding.

De behandeling bestaat uit gesuperviseerde looptraining en leefstijlbegeleiding. De leefstijlbegeleiding heeft betrekking op de mogelijkheden die er zijn, om te komen tot een betere gezondheid. Roken, te weinig beweging en ongezonde voeding zijn de risicofactoren voor PAV.

 

Wat doet de fysiotherapeut?

In de eerste plaats zal de fysiotherapeut samen met jou vaststellen wat je vraag en je verwachtingen zijn. Met een onderzoek en een voorlopige werkdiagnose gaan wij bekijken, wat voor jou de beste weg is om de klachten te verminderen.

 

Helaas verloopt het herstel vaak met pieken en dalen. Dit is normaal. Het kost je inspanning om het doel te verwezenlijken. De behandelfrequentie in de eerste periode is 2 á 3x per week. Daarna neemt de frequentie geleidelijk af naar 1x per maand. Het kan zijn de gewenste resultaten niet worden behaald. In dat geval bespreken wij met de huisarts of vaatchirurg of er verdere diagnostiek noodzakelijk is. Middels de ‘stepped care’ aanpak ontvang je een behandeling waarbij je niet zwaarder wordt belast dan strikt noodzakelijk. Er wordt gestart met de eenvoudigste interventie.

 

Als je corona hebt doorgemaakt dan kan het zijn dat je nog restklachten hebt. Deze klachten kunnen onder andere bestaan uit: vermoeidheid, benauwdheid, conditieverlies, spierzwakte, evenwichtsstoornissen, hoofdpijn, concentratieproblemen, slaapproblemen en pijn aan gewrichten en spieren. Deze klachten kunnen het functioneren in het dagelijks leven behoorlijk beperken. Het is daarom van belang om tijdig te starten met revalidatie om zo goed mogelijk te herstellen. Voor deze corona-revalidatie kan je bij ons terecht. Wij gaan samen bekijken wat de mogelijkheden zijn. 

 

Vergoeding voor fysiotherapie: 

De revalidatie wordt vergoed uit de basisverzekering, mits onderstaande voorwaarden gelden:

De huisarts of medisch specialist geeft een verwijzing voor fysiotherapie als hij vaststelt dat een patiënt deze zorg nodig heeft. Voor paramedische herstelzorg zoals fysiotherapie geldt dat er een periode van maximaal 6 maanden mag zitten tussen het einde van de acute infectie van COVID-19 en het moment van verwijzing. Na verwijzing moet de 1e behandelsessie binnen 1 maand plaatsvinden. Het is per patiënt verschillend hoeveel zorg en welke zorg er nodig is. Er is wel een maximum gesteld aan het aantal behandelingen waarvoor vergoeding geldt. Voor fysiotherapie is dat maximaal 50 behandelingen binnen een half jaar met de mogelijkheid op verlenging op aanvraag (met een nieuwe/tweede verwijzing van de huisarts of medisch specialist). Aangezien corona-revalidatie vanuit de basisverzekering wordt vergoed moet je nog wel rekening houden met je eigen risico (va. €385,-) die wordt aangesproken.

 

Deze methode voor de behandeling van a-specifieke rug- en nekklachten is in de jaren 50 van de vorige eeuw ontwikkeld door Robin McKenzie, een fysiotherapeut uit Nieuw Zeeland. Door onvrede over de behandelmogelijkheden voor rug- en nekpijn heeft hij door de jaren heen een unieke methode ontwikkeld. Het blijkt dat voor 80% van de a-specifieke rug- en nekklachten geen duidelijke oorzaak aan te geven is. Het McKenzie concept gaat daarom niet uit van het zoeken naar de oorzaak, maar is meer geïnteresseerd in het klachtenbeeld van de patiënt. Er wordt daarom gekeken hoe houding en bewegen de klachten beïnvloeden en aan de hand daarvan wordt een behandelplan opgesteld.

 

Patroon herkenning: 

Tijdens het eerste onderzoek wordt binnen het MDT (McKenzie) concept vooral aandacht besteed aan patroonherkenning. Er wordt uitgegaan van drie patronen, syndromen, waarvan de kenmerken goed omschreven zijn. Een syndroom is een geheel van klachten en verschijnselen. Het onderzoek is dus gericht op het herkennen van patronen, wat past wel en wat past niet in de kenmerken van de syndromen.

 

Herhaalde bewegingen en centralisatie fenomeen: 

In het bewegingsonderzoek wordt met herhaalde bewegingen gekeken wat de mechanische invloed is op de bestaande verschijnselen. Er wordt gekeken welke bewegingen of houdingen de symptomen verergeren en met wat voor bewegingen of houdingen de klachten gereduceerd kunnen worden. Onder invloed van langdurig aangehouden houding en herhaalde bewegingen kan de pijn zich bijvoorbeeld naar been of arm verplaatsen of juist van het been, arm naar de rug, nek bewegen. De vermindering van de verschijnselen met het verplaatsen van de pijn in het been naar de rug/nek wordt het Centralisatie Fenomeen genoemd. Door te onderzoeken met wat voor houdingen of bewegingen dit Centralisatie Fenomeen optreedt kan bepaald worden welk syndroom aanwezig is en kan de juiste behandelingsmethode ingesteld worden.

 

Voor wie?

Neurorevalidatie is een therapie voor mensen met een beschadiging aan het zenuwstelsel. Het gaat om Centraal Neurologische Aandoeningen zoals CVA (herseninfarct/hersenbloeding), MS (Multiple Sclerose), aangeboren of niet-aangeboren hersenafwijkingen.

 

Wat houdt neurorevalidatie in?

Bij neurorevalidatie wordt geprobeerd om het zelfstandig functioneren van de patiënt te verbeteren of te behouden. Het uiteindelijk doel is de kwaliteit van leven zo goed mogelijk te krijgen. Om dat doel te behalen is het vaak noodzakelijk om een oefenprogramma te volgen. Door middel van een oefenprogramma (revalidatie training) zal het gehele zenuwstelsel worden gestimuleerd om beter te gaan functioneren. Bij sommige aandoeningen of ziekte aan het centraal zenuwstelsel zal vooruitgang echter niet mogelijk zijn. Ook dan is fysiotherapie zinvol om er voor te zorgen dat het functioneren minder snel achteruit zal gaan. 

 

Wat doet een fysiotherapeut?

De fysiotherapie kan onder andere een oefenprogramma op maat opstellen. Daarbij zal de therapeut rekening houden met de beperkingen/mogelijkheden en motivatie van de persoon. De hulpvraag van de patiënt staat centraal. Tijdens de therapie zal de fysiotherapeut de mentale kant (motivatie, emotie, wil/behoefte etc) niet uit het oog verliezen.

 

 

 

Twijfel je of fysiotherapie kan helpen bij jouw klachten? Neem dan gerust contact met ons op! We denken graag met je mee.