info@vitfysiotherapie.nl​
024-3774734

MANUELE THERAPIE

WAT IS MANUELE THERAPIE?

Manuele therapie is een behandelvorm die zich richt op klachten aan de wervelkolom en alle andere gewrichten van het lichaam. Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding fysiotherapie een masteropleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van je klachten te beoordelen. Het doel van manuele behandelingen is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds je houding/bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een heel aantal specifieke technieken, zoals mobilisaties en manipulaties. Verder besteed een manueel therapeut veel aandacht aan goede instructies en adviezen.

Onze manueel therapeuten: Thijs Dubbers & Cato Lever i.o. 

WANNEER NAAR EEN MANUEEL THERAPEUT?

Als je een gewricht slecht kunt bewegen als gevolg van stijfheid en/of daar pijn bij ervaart, kan manuele therapie uitkomst bieden. De effecten van manuele behandelingen zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn.


Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:

  • Hoofd- en nekpijn, eventueel met duizeligheidsklachten
  • Nek- en schouderklachten, eventueel met uitstraling naar de armen
  • Lage rugklachten, eventueel met uitstraling naar de benen
  • Hoge rugklachten, eventueel in combinatie met rib- en borstpijn
  • Kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten
  • Elleboog-, hand- en polsklachten
  • Heup-, knie- en voetklachten

 

De eerste afspraak bestaat uit twee onderdelen: een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. In het gesprek stelt de manueel therapeut vragen over de klachten, bijvoorbeeld hoe ze zijn ontstaan en wanneer ze toenemen of verminderen. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de manueel therapeut je houding en bewegingen beoordeelt en de gewrichten onderzoekt. Zo wordt vastgesteld waar de oorzaken van jou klachten zitten. Samen met jou beslist de manueel therapeut of deze vorm van therapie zinvol is.

VEELGESTELDE VRAGEN

Manuele therapie is in principe voor iedereen geschikt. Ongeacht de leeftijd. Bij iedere behandeling wordt er gescreend of indicatie voor manuele therapie passend is.

Manuele therapie zit voor personen tot 18 jaar in het basispakket van de zorgverzekering. Boven de 18 jaar is een aanvullende verzekering nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. De tarieven zijn per zorgverzekeraar verschillend. Wanneer je vragen hebt over de tarieven, kun je het beste je zorgverzekeraar contacten.  Indien je niet aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie zijn de kosten zoals te lezen bij tarieven